2020-ig tartó napelem pályázat vállalkozásoknak - Akár 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás!

2020-ig tartó napelem pályázat vállalkozásoknak - Akár 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás!

2019. június 17-ével pályázat indul mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy vissza nem térítendő támogatásból telepíttethessenek napelem rendszert.

Fontos azonban, hogy csak a valós adatok birtokában jelentkezzen a pályázatra – sok félreértéssel találkozni az interneten, főleg annak köszönhetően, hogy néhány oldalon csupán a pályázat tervezetét alapul véve adtak tájékoztatást az olvasóiknak.

Nézzük át együtt a hivatalos pályázati felhívás részleteit, és hámozzuk ki belőle a legfontosabb infókat!

A legfontosabb, hogy a napelem rendszer telepítése határozott döntésen alapuljon, ezért igyekszünk mindent megadni ehhez ezen az oldalon, ha pedig árajánlatot kér tőlünk, akkor nem csak a kivitelezést bízhatja ránk, de a pályázatíráshoz is megadunk minden segítséget majd!

Mindent a GINOP-4.1.3-19 pályázatról

Mindent a GINOP-4.1.3-19 pályázatról

Az állami támogatás teljes keretösszege nem kevesebb, mint 15.000.000.000 forint – ebből terveznek 5-10.000 napelemes projektet támogatni a jövőben, szigetüzemű, és hálózatra visszatápláló rendszereket egyaránt.

A pályázat 2019. június 17. 10 órától indul, és egészen 2020. szeptember 30. 12 óráig lehet jelentkezni.

A vissza nem térítendő támogatás akár a teljes beruházás 100%-át is fedezheti, ugyanis benne vannak

 • a napelemek beszerezésének;
 • a telepítésnek;
 • a szerkezeti- és tartóelemeknek;
 • a hálózatra való csatlakozásnak;
 • a biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzésének költségei is.

Mekkora összegre lehet pályázni?

Mekkora összegre lehet pályázni?

Fontos alaposan átolvasni a pályázat részleteit ezzel kapcsolatban.

Az egyik információ, hogy az elnyerhető támogatás minimum 1,5 millió és maximum 3 millió forint összegű lehet – ez eddig tiszta.

Fontos viszont, hogy a napelemek „értéke” a teljesítményre vetítve nem lehet több, mint 200.000 Ft/kWp.

Ha e fölött jönnek ki a költségek, akkor a különbséget önerőből kell kifizetnie a vállalkozásnak (az önerő származhat saját forrásból és támogatott hitelből is).

A fentebb meghatározottaknak megfelelően tehát legalább 7,5 legfeljebb pedig 15 kWp névleges teljesítményű rendszerekre jár a támogatás: fontos azonban tudni, hogy a 200.000 forint/kWp a valós piaci árnál valamelyest alacsonyabb, tehát egyes esetekben előfordulhat, hogy valóban önerőre is szükség lesz.

Ki pályázhat napelem rendszer támogatásra?

A felhívás címe szerint mikro-, kis- és középvállalkozások, de azért árnyalni kell ezt még egy kicsit.

Olyan Kft., Rt., Kkt. Bt. pályázhat, amely kettős könyvvitelt vezet, és legalább 3 lezárt üzleti évvel rendelkezik – fontos, hogy ebbe a három évbe nem számít bele az az időszak, amíg a vállalkozás előtársaságként működött.

Ezen kívül a vállalkozásnak az elmúlt 1 évben legalább 1 fős, székhelyen, telephelyen, vagy fióktelepen bejelentett létszámmal kell rendelkeznie.

Csak magyarországi vállalkozások indulhatnak?

Nem, az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel, itthon pedig fiókteleppel rendelkező társaságok is pályázhatnak, abban az esetben, ha a telepítés a magyarországi fióktelepen történik majd.

Ki NEM pályázhat?

Ki NEM pályázhat?

Egyéni vállalkozások és konzorciumok pályázatainak benyújtására ebben az esetben nincs lehetőség – de vannak más kivételek is.

A Közép-magyarországi régió területén megvalósuló beruházások támogatására a pályázat keretösszege nem fordítható, tehát Pest megyéből és a fővárosból nem lehet erre pályázni.

Ezen kívül azok a napelem projektek sem támogathatók, amelyek összköltsége magasabb, mint az adott vállalkozás előző lezárt üzleti évben gyűjtött árbevételének az 50%-a (tehát például akkor, ha a beruházás 3 millió forint, de a cég tavaly csak 5 millió forint árbevételt könyvelhetett el).

Szintén nem támogatható az a beruházás, amelynek összege meghaladja a vállalkozás utolsó lezárt üzleti évének személyi jellegű kiadásait.

Fontos még megjegyezni, hogy csak tetőre szerelt napelem rendszerekre vonatkozik a támogatás, tehát például földre szerelt rendszerekkel nem lehet pályázni.

És végül: nem pályázhat mezőgazdasági termelő, tehát az, akinek árbevételének legalább 50%-a mezőgazdaságból származik.

Milyen napelemes projektekre NEM jár támogatás?

 • Lakás/lakhatási célú fejlesztésre.
 • Olyan projektre, aminek eredményeképp a napelem rendszer több áramot termelne, mint amennyit az épület, vagy épületcsoport, valamint a benne működő eszközök igényelnének (ez az előző éves áramszámlák alapján ellenőrizhető).
 • Jövedelemszerzésre fordított projektekre (magyarul ne számítson arra senki, hogy árammal kereskedhet a pályázatból vett napelem rendszerének köszönhetően).
 • A 176/2008 (VI. 30.) Korm. rendelet által kimondott épület energetikai tanúsítvánnyal nem rendelkező épületek fejlesztésére (kivételek az 1§ (2) pontjában).
 • Már meglévő fotovoltaikus rendszer cseréjére, bővítésére.
 • Olyan fejlesztésre, amelynek során a szálláshely kapacitásbővítésére kerül sor.
 • Palatetős épületekre történő szerelésre.
 • Projektekre, amik olyan mezőgazdasági termékek termelésével és feldolgozásával foglalkozik, amelyek az Európai Unióról szóló szerződés 1. számú mellékletében szerepelnek (élő állattól a dohányon át a kenderig szinte minden benne van).
 • Repülőterekkel kapcsolatos projektekre, kivéve, ha környezetvédelemhez kapcsolódnak.
 • Atomerőművek építésére vagy leállítására.
 • Azokra az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkenését célzó projektekre, amelyek a 2003/87/EK irányelv 1. mellékletében szerepelnek.
 • És azokra a fejlesztésekre, amik a pályázati felhívás céljaival nincsenek összhangban, vagy komoly kockázattal rendelkeznek.

Meddig kell a végére érni a projektnek?

Meddig kell a végére érni a projektnek?

A napelem rendszer megtervezése kapcsán is vannak komoly elvárásai a pályázat kiíróinak: nevezetesen, hogy mérföldköveket kell meghatározni a telepítés kapcsán.

Mérföldkőnek számít minden olyan komoly eredmény, ami a projekt megvalósulásához hozzájárul – a legfontosabb ezek közül egyértelműen a napelem rendszer teljes felépülése, amire a kezdéstől számítva 18 hónap áll rendelkezésre.

Fontos ezeket a szabályokat betartani, ugyanis a támogatás csakis akkor kerül kifizetésre, ha a kérelemhez meghatározott mérföldköveket elérjük.

Itt a lehetőség, hogy napelem rendszerrel tegye eredményesebbé a vállalkozását

Magyar családok, önkormányzatok, nagyvállalatok és KKV-k is kihasználják már a napelem rendszerekben rejlő lehetőségeket, hiszen tudják, hogy ez egy hosszútávon megtérülő befektetés.

Most esély van rá, hogy az Ön vállalkozása még náluk is előnyösebben jusson fotovoltaikus rendszerhez: pályázati pénzen keresztül.

Ha bármilyen kérdése van még a pályázat részleteivel kapcsolatban, töltse le és olvassa el a hivatalos pályázati felhívást, majd pedig bízza profikra a napelem rendszer kivitelezését.

Kérjen tőlünk árajánlatot, és nem csak a kivitelezéssel kapcsolatos munkát vállaljuk magunkra, de profi segítséget nyújtunk vállalkozásának a pályázattal kapcsolatos ügyintézésben is!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.