Hódít a Sharp napelem északon és délen

Hódít a Sharp napelem északon és délen

A Sharp Corporation jelenleg a nemzetközi napelem-ipar vezető résztvevője, és egyben az egyik legrégebbi is.

Magát a céget Hayakawa Tokuji alapította 1912-ben, Tokióban, és a kezdetek kezdetén még fémfeldolgozással foglalkoztak.

Mint sok más nagyvállalat esetében, a cég csak egy kicsivel későbbtől, 1915-től hívja magát hivatalosan Sharp-nak, annak apropóján, hogy az alapító abban az évben találta fel és szabadalmaztatta öntöltő ceruzáját, Ever Sharp Pencil néven.

Ezen kívül még jó néhány technológiai és elektronikai fejlesztés fűződik a nevükhöz, többek között ők voltak az elsők, akik japán tervezésű és gyártású kristálydetektoros rádiókat kezdtek gyártani 1925-től.

A napelem piacra 1959-ben léptek be, és 1963-tól sikerrel kezdtek el napelem-paneleket készíteni.

Kevesen tudják, de az első asztali, majd pedig szintén az első napelemes számológép feltalálása is a Sharp nevéhez fűződik, mellyel 1976-ban robbantottak piacot.

A vállalat azóta is elkötelezett híve a megújuló energiának, különös tekintettel a napenergiára, éppen ezért nem véletlen, hogy az egyik piacvezetővé váltak az iparban.

Számos cég forgalmazza és használja napelem-paneljeiket és egyéb, ehhez kapcsolódó berendezésüket világszerte, ami annak az ékes bizonyítéka, hogy abszolút csúcsminőséget képviselnek.

Északi fény

Északi fény

A számos fejlesztés és folyamatos gyártás mellett a vállalatnak még nagyobb projektekre is marad kapacitása a világ több pontján; olyan helyen is, amiről nem is gondolnánk, hogy lehetséges a napenergia hasznosítás.

Észtországról nem éppen a forróság és a napsütés jut elsőre eszünkbe, sokkal inkább a Baltikumra jellemző borús, hideg, csapadékos időjárás.

Azonban a Sharpot láthatólag nem olyan fából faragták, hogy megriadjon egy kis esőtől és sötétségtől.

Mivel 2013-ban kifejlesztették a legnagyobb, 44,4%-os hatékonyságú napelem celláját, így a zord időjárás sem valószínű, hogy akadályt fog jelenteni.

Észtország, mint említettük, nem kimondottan az a barátságos üdülőparadicsom, éves szinten a napsütéses órák száma mindössze 1600 és 1900 között mozog, a középhőmérséklet pedig 5,2 °C.

Összehasonlításképpen: Magyarországon, tájegységtől függően az évi napsütés órákra leosztva 1800 és 2200 között mozog, a legkevesebbet az Észak-Dunántúl, a legtöbbet pedig a Dél-Alföld kapja.

Nem meglepő tehát, hogy szükség van a nagy hatásfokú napelem cellákra, hiszen ilyen kevés napsütés mellett valóban nem egyszerű a gazdaságos termelés.

Mindezeknek a tudatában azt hiszem, nem mindig értékeljük eléggé, hogy Magyarország mennyire jó adottságokkal rendelkezik a napenergia-hasznosítás szempontjából, még a környező országok közül is kiemelkedően jókkal.

És lám: ha még a balti tenger térségében is lehet hatékonyan napenergiát termelni, akkor kis hazánkban tényleg biztonsági játék az efféle befektetés, mert biztosan visszahozza a beruházott tőkét.

Mire jó egy régi kőfejtő?

A nagyszabású beruházás az ország fővárosa, Tallinn egyik külső részén valósul meg, egy immáron használaton kívüli felszíni mészkőfejtőben.

Közel két hektárnyi területet különítettek el erre a célra, így hatékony helykihasználással tudták a munkások elhelyezni a tartószerkezetet.

A kivitelezést végző Energiapartner nevű cég igazgatója, Mikk Saar elmondása szerint a területen ezernél is több lyukat fúrtak az alapkőzetbe, és ezekbe a furatokba betonozták bele az acél állványokat, amelyek a paneleket tartják.

Azért volt szükség ilyen drasztikus eljárásra, hogy a létesítmény képes legyen ellenállni a szélsőséges, néha extrém időjárási körülményeknek.

Mivel Észtország Európán belül is eléggé északon helyezkedik el, így a paneleket 30°-os dőlésszöggel állították fel a legnagyobb hatékonyság érdekében (hazánkban ez a dőlés rendszerint 35°).

Összesen 4100 darab panelt telepítettek ilyen módon, ami több, mint száz háztartás áramfogyasztását lesz képes ellátni teljes hatékonyság mellett.

A naperőmű összteljesítménye meghaladja az 1,1 megawattot.

Az így megtermelt elektromos áramot összesen 24 darab nagyteljesítményű inverter fogja továbbítani a hálózatba.

A kivitelezést végző szakemberek elmondása szerint az új napelem park éves termelése meghaladja majd az 1 GWh-t is!

Tekintve, hogy mennyire nem napsütéses területről beszélünk, azt hiszem ez önmagában is elismerendő teljesítmény.

Ha esetleg első kézből is érdekelné az összefoglaló, az alábbi videóban megtekintheti:

A világ naposabbik oldalán

A világ naposabbik oldalán

Nem csak Észak-Európában valósult meg nagyobb beruházás a Sharp napelemeivel az elmúlt időszakban, hanem a Közel-Keleten is.

2018-ban Libanonban épült fel egy igen jelentős magán-naperőmű projekt Matn városában, és remélhetőleg még sok hasonló követi majd.

A Liban Energie cég kivitelezésében egy több, mint ezer panelből álló kiserőművet építtetett magának az ország egyik jeljelentősebb használtautó kereskedés-lánca.

A projekt során 1016 darab Sharp ND-AH330 típusú napelem panelt helyeztek el különleges tartószerkezeten a megvételre kínált autók két parkolója fölé.

Az egyenként 330 W teljesítményű panelek összteljesítménye 336 kW, amit egy 648 kWh teljesítményű energiatárolóval is kiegészítettek; ez nagyjából egy óráig képes fedezni a létesítmény áramszükségleteit meghibásodás esetén.

A Bassoul Heneine autókereskedés számára éves szinten a beruházás közel 80 000 eurós megtakarítást is hozhat, mindazon túl, hogy a felépített szerkezet árnyékot ad a parkoló autóknak, valamint egy új, környezetbarát imázst is kölcsönös a vállalat számára.

A kereskedés szóvivője szerint először szkeptikusan álltak a dologhoz, azonban a kivitelezést követő első negyedévben már érzékelhető volt számukra a változás a költségvetésben.

Terveik között szerepel, hogy a jövőben a létesítményt elektromos autók töltéséhez is használhatóvá kívánják tenni.

A napelemek aduásza

A napelemek aduásza

A libanoni projektnél használt ND-AH330 típusú panelek igazi különlegességnek számítanak részben a teljesítményüknek, de első sorban a strapabíróságuknak köszönhetően.

Mivel a kereskedés kevesebb, mint 3 kilométerre fekszik a tengerparttól, így a terület folyamatosan ki van téve a sós párának, viharoknak.

330 Wattos teljesítményének és 17%-os hatékonyságának köszönhetően az ND-AH330 napelem panelek kimondottan a „Project Solution” kategóriába esnek, vagyis kifejezetten az ilyen jellegű beruházásokhoz vannak méretezve.

Polikristályos celláinak és edzett üveg borításának köszönhetően igen robusztus felépítésűek, és az eső segítségével öntisztítók, ami ebben a sós-párás környezetben kimondottan jól jön a hosszú élettartam érdekében.

A hőtűrésük is kiemelkedő, -40°C-tól 85°C-ig képesek hatékonyan működni, ami a sivatagi környezetben kimondottan előnyös.

100 euro körüli árukkal sajnos nem tartoznak a legolcsóbbak közé, viszont strapabíróságuk miatt hosszú távú befektetésekhez abszolút ideálisak.

Külön érdekessége még a beruházásnak, hogy egészen egyedi, speciális tartószerkezeten lettek a panelek elhelyezve: mivel parkolók fölé épültek, így az acélépítmények csak a két végükön vannak alátámasztva, egyébként a hasznos szakaszuk teljes egészében áthidalja a gépjárművek feletti részt.

Kellő leleményességgel nincs lehetetlen

Kellő leleményességgel nincs lehetetlen

Mint azt mind a két példából láthattuk, az időjárási szélsőségek a legkevésbé sem jelentenek akadályt egy-egy nagyobb volumenű napelemes projekt megvalósításában.

Kellő helykihasználással és okos pozicionálással igen jó eredményeket is el lehet érni még akár kevéssé ideális körülmények között is, ez is bizonyítja, hogy a szakértelem és a kiváló technológia képes áthidalni a problémákat, akár szó szerint is.

A Sharp napelemei nem véletlenül piacvezetők, okkal keresik és használják őket szerte a világon, többek között idehaza is.

Ha Önnek is van terve, vagy akár csak elképzelése, netán a jövőben belevágna egy ilyen jellegű beruházásba, úgy mindenképp érdemes felvennie velünk a kapcsolatot, netán árajánlatot kérnie, hiszen mi is csúcsminőségű Sharp napelem-panelekkel dolgozunk.

A holnap már elkezdődött, ne maradjon hát le róla!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.