Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Hódít a Sharp napelem északon és délen

Hódít a Sharp napelem északon és délen

A Sharp Corporation jelenleg a nemzetközi napelem-ipar vezető résztvevője, és egyben az egyik legrégebbi is.

Magát a céget Hayakawa Tokuji alapította 1912-ben, Tokióban, és a kezdetek kezdetén még fémfeldolgozással foglalkoztak.

Mint sok más nagyvállalat esetében, a cég csak egy kicsivel későbbtől, 1915-től hívja magát hivatalosan Sharp-nak, annak apropóján, hogy az alapító abban az évben találta fel és szabadalmaztatta öntöltő ceruzáját, Ever Sharp Pencil néven.

Ezen kívül még jó néhány technológiai és elektronikai fejlesztés fűződik a nevükhöz, többek között ők voltak az elsők, akik japán tervezésű és gyártású kristálydetektoros rádiókat kezdtek gyártani 1925-től.

A napelem piacra 1959-ben léptek be, és 1963-tól sikerrel kezdtek el napelem-paneleket készíteni.

Kevesen tudják, de az első asztali, majd pedig szintén az első napelemes számológép feltalálása is a Sharp nevéhez fűződik, mellyel 1976-ban robbantottak piacot.

A vállalat azóta is elkötelezett híve a megújuló energiának, különös tekintettel a napenergiára, éppen ezért nem véletlen, hogy az egyik piacvezetővé váltak az iparban.

Számos cég forgalmazza és használja napelem-paneljeiket és egyéb, ehhez kapcsolódó berendezésüket világszerte, ami annak az ékes bizonyítéka, hogy abszolút csúcsminőséget képviselnek.

Északi fény

Északi fény

A számos fejlesztés és folyamatos gyártás mellett a vállalatnak még nagyobb projektekre is marad kapacitása a világ több pontján; olyan helyen is, amiről nem is gondolnánk, hogy lehetséges a napenergia hasznosítás.

Észtországról nem éppen a forróság és a napsütés jut elsőre eszünkbe, sokkal inkább a Baltikumra jellemző borús, hideg, csapadékos időjárás.

Azonban a Sharpot láthatólag nem olyan fából faragták, hogy megriadjon egy kis esőtől és sötétségtől.

Mivel 2013-ban kifejlesztették a legnagyobb, 44,4%-os hatékonyságú napelem celláját, így a zord időjárás sem valószínű, hogy akadályt fog jelenteni.

Észtország, mint említettük, nem kimondottan az a barátságos üdülőparadicsom, éves szinten a napsütéses órák száma mindössze 1600 és 1900 között mozog, a középhőmérséklet pedig 5,2 °C.

Összehasonlításképpen: Magyarországon, tájegységtől függően az évi napsütés órákra leosztva 1800 és 2200 között mozog, a legkevesebbet az Észak-Dunántúl, a legtöbbet pedig a Dél-Alföld kapja.

Nem meglepő tehát, hogy szükség van a nagy hatásfokú napelem cellákra, hiszen ilyen kevés napsütés mellett valóban nem egyszerű a gazdaságos termelés.

Mindezeknek a tudatában azt hiszem, nem mindig értékeljük eléggé, hogy Magyarország mennyire jó adottságokkal rendelkezik a napenergia-hasznosítás szempontjából, még a környező országok közül is kiemelkedően jókkal.

És lám: ha még a balti tenger térségében is lehet hatékonyan napenergiát termelni, akkor kis hazánkban tényleg biztonsági játék az efféle befektetés, mert biztosan visszahozza a beruházott tőkét.

Mire jó egy régi kőfejtő?

A nagyszabású beruházás az ország fővárosa, Tallinn egyik külső részén valósul meg, egy immáron használaton kívüli felszíni mészkőfejtőben.

Közel két hektárnyi területet különítettek el erre a célra, így hatékony helykihasználással tudták a munkások elhelyezni a tartószerkezetet.

A kivitelezést végző Energiapartner nevű cég igazgatója, Mikk Saar elmondása szerint a területen ezernél is több lyukat fúrtak az alapkőzetbe, és ezekbe a furatokba betonozták bele az acél állványokat, amelyek a paneleket tartják.

Azért volt szükség ilyen drasztikus eljárásra, hogy a létesítmény képes legyen ellenállni a szélsőséges, néha extrém időjárási körülményeknek.

Mivel Észtország Európán belül is eléggé északon helyezkedik el, így a paneleket 30°-os dőlésszöggel állították fel a legnagyobb hatékonyság érdekében (hazánkban ez a dőlés rendszerint 35°).

Összesen 4100 darab panelt telepítettek ilyen módon, ami több, mint száz háztartás áramfogyasztását lesz képes ellátni teljes hatékonyság mellett.

A naperőmű összteljesítménye meghaladja az 1,1 megawattot.

Az így megtermelt elektromos áramot összesen 24 darab nagyteljesítményű inverter fogja továbbítani a hálózatba.

A kivitelezést végző szakemberek elmondása szerint az új napelem park éves termelése meghaladja majd az 1 GWh-t is!

Tekintve, hogy mennyire nem napsütéses területről beszélünk, azt hiszem ez önmagában is elismerendő teljesítmény.

Ha esetleg első kézből is érdekelné az összefoglaló, az alábbi videóban megtekintheti:

A világ naposabbik oldalán

A világ naposabbik oldalán

Nem csak Észak-Európában valósult meg nagyobb beruházás a Sharp napelemeivel az elmúlt időszakban, hanem a Közel-Keleten is.

2018-ban Libanonban épült fel egy igen jelentős magán-naperőmű projekt Matn városában, és remélhetőleg még sok hasonló követi majd.

A Liban Energie cég kivitelezésében egy több, mint ezer panelből álló kiserőművet építtetett magának az ország egyik jeljelentősebb használtautó kereskedés-lánca.

A projekt során 1016 darab Sharp ND-AH330 típusú napelem panelt helyeztek el különleges tartószerkezeten a megvételre kínált autók két parkolója fölé.

Az egyenként 330 W teljesítményű panelek összteljesítménye 336 kW, amit egy 648 kWh teljesítményű energiatárolóval is kiegészítettek; ez nagyjából egy óráig képes fedezni a létesítmény áramszükségleteit meghibásodás esetén.

A Bassoul Heneine autókereskedés számára éves szinten a beruházás közel 80 000 eurós megtakarítást is hozhat, mindazon túl, hogy a felépített szerkezet árnyékot ad a parkoló autóknak, valamint egy új, környezetbarát imázst is kölcsönös a vállalat számára.

A kereskedés szóvivője szerint először szkeptikusan álltak a dologhoz, azonban a kivitelezést követő első negyedévben már érzékelhető volt számukra a változás a költségvetésben.

Terveik között szerepel, hogy a jövőben a létesítményt elektromos autók töltéséhez is használhatóvá kívánják tenni.

A napelemek aduásza

A napelemek aduásza

A libanoni projektnél használt ND-AH330 típusú panelek igazi különlegességnek számítanak részben a teljesítményüknek, de első sorban a strapabíróságuknak köszönhetően.

Mivel a kereskedés kevesebb, mint 3 kilométerre fekszik a tengerparttól, így a terület folyamatosan ki van téve a sós párának, viharoknak.

330 Wattos teljesítményének és 17%-os hatékonyságának köszönhetően az ND-AH330 napelem panelek kimondottan a „Project Solution” kategóriába esnek, vagyis kifejezetten az ilyen jellegű beruházásokhoz vannak méretezve.

Polikristályos celláinak és edzett üveg borításának köszönhetően igen robusztus felépítésűek, és az eső segítségével öntisztítók, ami ebben a sós-párás környezetben kimondottan jól jön a hosszú élettartam érdekében.

A hőtűrésük is kiemelkedő, -40°C-tól 85°C-ig képesek hatékonyan működni, ami a sivatagi környezetben kimondottan előnyös.

100 euro körüli árukkal sajnos nem tartoznak a legolcsóbbak közé, viszont strapabíróságuk miatt hosszú távú befektetésekhez abszolút ideálisak.

Külön érdekessége még a beruházásnak, hogy egészen egyedi, speciális tartószerkezeten lettek a panelek elhelyezve: mivel parkolók fölé épültek, így az acélépítmények csak a két végükön vannak alátámasztva, egyébként a hasznos szakaszuk teljes egészében áthidalja a gépjárművek feletti részt.

Kellő leleményességgel nincs lehetetlen

Kellő leleményességgel nincs lehetetlen

Mint azt mind a két példából láthattuk, az időjárási szélsőségek a legkevésbé sem jelentenek akadályt egy-egy nagyobb volumenű napelemes projekt megvalósításában.

Kellő helykihasználással és okos pozicionálással igen jó eredményeket is el lehet érni még akár kevéssé ideális körülmények között is, ez is bizonyítja, hogy a szakértelem és a kiváló technológia képes áthidalni a problémákat, akár szó szerint is.

A Sharp napelemei nem véletlenül piacvezetők, okkal keresik és használják őket szerte a világon, többek között idehaza is.

Ha Önnek is van terve, vagy akár csak elképzelése, netán a jövőben belevágna egy ilyen jellegű beruházásba, úgy mindenképp érdemes árajánlatot kérnie oldalunkon, hogy az Ön megyéjében illetékes kivitelező partnerünk felvehesse Önnel a kapcsolatot.

Akár még az is lehetséges, hogy Önnek is lesz lehetősége Sharp napelemekkel megterveztetnie saját rendszerét.

Mindenesetre akár így lesz, akár nem, napelemekbe fektetni mindenképpen egy biztosan megtérülő vállalkozás mind céges, mind magánfelhasználásra.

A holnap már elkezdődött, ne maradjon hát le róla!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Szeretne
visszahívást?
Az adatvedelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.