2020-as napelem pályázatok vállalkozásoknak

2020-as napelem pályázatok vállalkozásoknak

2019 folyamán számos állami pályázat indult idehaza, de ezek közül kiemelkedő fontosságú az a kettő, melyek a mikro-, kis- és középvállalkozások számára lettek kiírva, fő céljuk pedig

 • napelem rendszer telepítése a vállalkozás energiaellátásához,
 • más megújuló energiát hasznosító rendszerek telepítése hasonló célból,
 • valamint a vállalkozás ingatlanainak energetikai korszerűsítése.

A pályázás feltételei mindkét esetben pontosan lettek meghatározva, ezért a jelentkezés csak valós adatok birtokában lehetséges – ezt azért fontos külön kiemelni, mivel néhány oldalon csupán a pályázat tervezetét alapul véve adtak tájékoztatást az olvasóiknak.

De miből is állnak ezek a hivatalos pályázati felhívások?

Hogy a napelem rendszer telepítése határozott döntésen alapuljon, igyekszünk minél több infót biztosítani ehhez ezen az oldalon.

Ha pedig árajánlatot kér tőlünk, akkor nem csak a kivitelezést bízhatja ránk, de a pályázatíráshoz is megadunk minden segítséget majd!

GINOP-4.1.4-19: mikro-, kis és középvállalkozások energetikai fejlesztése (LEJÁRT A BENYÚJTÁSI HATÁRIDŐ)

A GINOP-4.1.4-19 vállalkozói pályázat a nagyobbik a két, vidéki vállalkozások számára nyitott pályázatok közül.

Bár vannak különbségek a GINOP-4.1.3-19-hez képest, a napelemek ennél is az egyik leginkább kecsegtető opciót jelentik azok számára, akik ilyen irányban fejlesztenének!

Ennek a programnak alapvetően a mikro-, kis- és középvállalkozások energetikai fejlesztése a célja, ez magába foglalja az üzleti célú napelem rendszer telepítését is, más egyéb megújuló energia hasznosító berendezésekkel, épületfejlesztéssel együtt.

Markáns különbség például a két kiírás között, hogy a 32 milliárdos keretösszegből az igényelhető minimum összeg 1.6 millió, maximuma pedig 100 millió forint, tehát egy jóval szélesebb spektrumon belül lehet fejlesztésekben gondolkodni a „kisebbhez” képest.

Viszont a beruházás értékének maximum 55 százaléka lehet a támogatás, vagyis az azóta kényszerpihenőre rakott GINOP-4.1.3-19-el szemben itt 45% önerőt biztosan bele kell tenni.

Csak budapesti és Pest megyén kívüli székhellyel rendelkező vállalkozások nyújthatnak be igényt, melyek rendelkeznek minimum 1 befejezett üzleti évvel, a megnyert támogatás pedig mindkettő esetében vissza nem térítendő.

A GINOP-4.1.4-19 pályázat beadási határideje 2020. október 15-e, 10:00 óra, ám érdemes a hivatalos, részletes tájékoztatót is áttanulmányozni hozzá!

Kik pályázhatnak és kik vannak kizárva?

Mint a legtöbb államilag kiírt pályázat esetén, most sem mindegy, hogy ki a célközönség, és milyen okok minősülhetnek kizárónak a részvételből.

Természetesen teljes kép csak akkor nyerhető a dologról, ha alaposan, akár könyvelő vagy ügyvéd segítségével átnézi a hivatalos pályázati kiírást, ám a legfontosabb kritériumok azért kigyűjthetőek.

Három alappillére van az alkalmasságnak a pályázáshoz:

 • a vállalkozásnak rendelkeznie kell egy lezárt, teljes, 365 napot felölelő üzleti évvel, melybe nem számít bele az előtársaságként való működés,
 • ebben az üzleti évben az éves átlagos statisztikai állomány minimum 1 fő kell, hogy legyen,
 • illetve magyarországi székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon telephellyel kell rendelkeznie, kettős könyvvitel mellett.

Amelyik cég ezeknek nem felel meg, annak alapból nem érdemes próbálkoznia, de ezeken túl is vannak kizáró okok, miszerint:

 • a cég ellen a NAV által indított végrehajtás van folyamatban,
 • a vállalkozás mezőgazdasággal foglalkozik,
 • a pályázatban bemutatott projekt tervének megvalósítása kiemelten magas kockázatot jelenthet,
 • továbbá, ha a fejlesztési igény dohánytermesztéssel és feldolgozással, dohányáru gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos.

Ezen kívül sokat számít még az egyedi elbírálás is, de ha az Ön cégének a felsoroltakhoz nincs köze, akkor vélhetően lényegesen jobb esélyekkel indul.

Mindent a GINOP-4.1.3-19 pályázatról (IDEIGLENESEN SZÜNETELTEVE)

Mindent a GINOP-4.1.3-19 pályázatról

A következőkben részletezett pályázatot 2020. április 27. óta szüneteltetik, azonban bármikor újraindíthatják, így érdemes a vele kapcsolatos információkkal is tisztában lennie.

Az állami támogatás teljes keretösszege eléri a 15.000.000.000 forintot – ebből 5-10.000 napelemes projekt támogatását tervezik finanszírozni, szigetüzemű, és hálózatra visszatápláló rendszerekét egyaránt.

A pályázat 2019. június 17. 10 órakor startolt, és a kitűzött határidő pedig 2020. szeptember 30. 12:00 óra, legalább is az eredeti elképzelés szerint.

A vissza nem térítendő támogatás akár a teljes beruházás 100%-át is fedezheti, ugyanis magába foglalja

 • a napelemek beszerezésének;
 • a telepítésnek;
 • a szerkezeti- és tartóelemeknek;
 • a hálózatra való csatlakozásnak;
 • és a biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzésének költségeit is.

Mekkora összegre lehet pályázni?

Mekkora összegre lehet pályázni?

Az ezzel kapcsolatos részletes információkért érdemes elsősorban a pályázat hivatalos szövegét alaposan áttanulmányozni.

Az egyik információ, hogy az elnyerhető támogatás minimum 1,5 millió és maximum 3 millió forint összegű lehet – ez eddig tiszta.

Fontos viszont, hogy a napelemek „értéke” a teljesítményre vetítve nem lehet több, mint 200.000 Ft/kWp.

Abban az esetben, ha a költségek ennél magasabbra rúgnak, akkor a különbséget önerőből kénytelen kifizetni a vállalkozás (az önerő származhat saját forrásból és támogatott hitelből is).

A fentebb meghatározottaknak megfelelően tehát legalább 7,5, legfeljebb pedig 15 kWp névleges teljesítményű rendszerekre jár a támogatás: fontos azonban tudni, hogy a 200.000 forint/kWp a valós piaci árnál valamelyest alacsonyabb, tehát egyes esetekben előfordulhat, hogy valóban önerőre is szükség lehet.

Kik pályázhatnak napelem rendszer támogatásra?

A felhívás címe szerint mikro-, kis- és középvállalkozások, de azért árnyalni kell ezt még egy kicsit.

Olyan Kft., Rt., Kkt. Bt. pályázhat, amely kettős könyvvitelt vezet, és legalább 3 lezárt üzleti évvel rendelkezik – fontos, hogy ebbe a három évbe nem számít bele az az időszak, amíg a vállalkozás előtársaságként működött.

Ezen kívül a vállalkozásnak a pályázat benyújtását megelőző 1 évben legalább 1 fős, székhelyen, telephelyen, vagy fióktelepen bejelentett létszámmal kell rendelkeznie.

Csak magyarországi vállalkozások pályázhatnak?

Nem, az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel, itthon pedig fiókteleppel rendelkező társaságok is pályázatképesek, abban az esetben, ha a telepítés a magyarországi fióktelepen történik.

Ki NEM pályázhat a GINOP-4.1.3-19 keretében?

Ki NEM pályázhat a GINOP-4.1.3-19 keretében?

Egyéni vállalkozások és konzorciumok pályázatainak benyújtására ebben az esetben nincs lehetőség – de akadnak más kivételek is.

A Közép-magyarországi régió területén megvalósuló beruházások támogatására a pályázat keretösszege nem fordítható, tehát Pest megyéből és a fővárosból nem lehet erre pályázni.

Ezen kívül azok a napelem projektek sem minősülnek támogathatónak, amelyek összköltsége magasabb lenne, mint az adott vállalkozás előző lezárt üzleti évben gyűjtött árbevételének az 50%-a (tehát például akkor, ha a beruházás 3 millió forint, de a cég korábban csak 5 millió forint árbevételt könyvelhetett el).

Szintén támogatáson kívül esik az a beruházás, amelynek összege meghaladta a vállalkozás utolsó lezárt üzleti évének személyi jellegű kiadásait.

Fontos még megjegyezni, hogy csak tetőre szerelt napelem rendszerekre vonatkozik a támogatás, tehát például földre szerelt rendszerekkel nem lehet pályázni.

És végül: nem pályázhat mezőgazdasági termelő, tehát az, akinek árbevételének legalább 50%-a mezőgazdaságból származik.

Milyen napelemes projektekre NEM jár támogatás?

 • Lakás/lakhatási célú fejlesztésre.
 • Olyan projektre, aminek eredményeképp a napelem rendszer több áramot termelne, mint amennyit az épület, vagy épületcsoport, valamint a benne működő eszközök igényelnének (ez az előző éves áramszámlák alapján ellenőrizhető).
 • Jövedelemszerzésre fordított projektekre (magyarul ne számítson arra senki, hogy árammal kereskedhet a pályázatból vett napelem rendszerének köszönhetően).
 • A 176/2008 (VI. 30.) Korm. rendelet által kimondott épület energetikai tanúsítvánnyal nem rendelkező épületek fejlesztésére (kivételek az 1§ (2) pontjában).
 • Már meglévő fotovoltaikus rendszer cseréjére, bővítésére.
 • Olyan fejlesztésre, amelynek során a szálláshely kapacitásbővítésére kerül sor.
 • Palatetős épületekre történő szerelésre.
 • Projektekre, amik olyan mezőgazdasági termékek termelésével és feldolgozásával foglalkozik, amelyek az Európai Unióról szóló szerződés 1. számú mellékletében szerepelnek (élő állattól a dohányon át a kenderig szinte minden benne van).
 • Repülőterekkel kapcsolatos projektekre, kivéve, ha környezetvédelemhez kapcsolódnak.
 • Atomerőművek építésére vagy leállítására.
 • Azokra az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkenését célzó projektekre, amelyek a 2003/87/EK irányelv 1. mellékletében szerepelnek.

És azokra a fejlesztésekre, amik a pályázati felhívás céljaival nincsenek összhangban, vagy komoly kockázattal rendelkeznek.

A pályázási lehetőség ideiglenesen szüneteltetve van!

A pályázási lehetőség ideiglenesen szüneteltetve van!

2019 második felében a pályázatot kiíró szaktárca meglepődve tapasztalta, hogy az érdeklődés mérsékelt volt, vagyis az első év végére a keretösszegnek mindössze a 18%-át pályázták meg vállalkozások.

Ezért jó néhány ponton könnyítéseket, módosításokat vezettek be a pályázat részvételi feltételeiben, ám még így sem érte el végül a keret felét sem az eredeti forrásból megpályázott összes támogatás, így a GINOP-4.1.3-19 programot 2020. április 27-ével határozatlan időre jegelték.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a későbbiekben ne nyithatnák újra, hiszen, mint az a számokból kiderül, bőven maradt még pénz a kasszában, jelenleg azonban mégsem elérhető többé a támogatás.

Ehelyett érdemes inkább a „nagyobbik” pályázatban gondolkodni, esetleg számba venni a kamatmentes fejlesztési hitelt.

Ha mégis úgy dönt, hogy támogatást pályázna meg a GINOP-4.1.4-19 keretében, akkor ezt 2020 október 15-ig teheti meg!

A civil lakosság lehetőségei továbbra sem csökkennek

Habár az utóbbi években vissza nem térítendő támogatásokat napelemes célokra valóban csak vállalkozások számára tettek elérhetővé, a polgári lakosság még mindig folyamodhat az MFB 0%-os hiteléhez, ha fotovoltaikus rendszerre váltana.

Persze annak is vannak feltételei, és jár némi papírmunkával, de legyen Ön akár vállalkozó, akár magánszemély, mi nagyon szívesen a segítségére leszünk!

Bízzon meg minket fejlesztése kivitelezésével, és mi mindenben segíteni fogjuk Önt a pályázat, hiteligénylés levezénylésénél tanáccsal, útmutatással, tapasztalatainkkal.

Kérjen tőlünk árajánlatot még ma, vagy amennyiben kérdése merült fel vegye fel velünk a kapcsolatot, és állunk szíves rendelkezésére!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Szeretne
visszahívást?
Az adatvedelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Ökológiai lábnyom csökkentése vállalkozóknak

Ökológiai lábnyom csökkentése vállalkozóknak

3000 napelem rendszerrel az energiafüggetlen Magyarország felé

3000 napelem rendszerrel az energiafüggetlen Magyarország felé

2020-as napelem pályázatok vállalkozásoknak

Az állami támogatások, pályázati lehetőségek jelentősen megkönnyítik a kisvállalkozások számára a saját használatú napelem rendszer telepítését.

2020-ig tartó napelem pályázat vállalkozásoknak - Akár 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás!

Hódít a Sharp napelem északon és délen

Hódít a Sharp napelem északon és délen