Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem rendszer lapos tetőre

Napelem rendszer lapos tetőre

Napelem rendszerek telepítésekor különböző tényezőkre kell figyelmet fordítani aszerint, hogy ferde vagy lapos tetőn kerülnek kivitelezésre.

A ferde tetős megoldással gyakran találkozhatunk családi házak tetején, ugyanakkor gyárak, üzemek, intézmények esetén sokszor inkább a lapos tető a jellemző.

Mielőtt belevágna egy ilyen nagy volumenű projektbe, mint a napenergiára való átállás, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mire számíthat, ha Ön is lapos tetőre szereltetné a rendszert.

Megtudhatja többek között azt, hogy milyen előnyökkel rendelkezik ez a módszer a ferde tetős épületekhez képest, milyen extra intézkedésekre lehet szükség, illetve azt is, hogy mi a teendő, ha a tető alkalmatlannak bizonyul a célra.

Milyen előnyei vannak a lapos tetőnek?

Milyen előnyei vannak a lapos tetőnek?

A lapos tetős épületeknek van néhány tulajdonsága, amely előnybe helyezi őket a ferde tetősökhöz képest, ha napelemek felszereléséről van szó.

Ilyen például a dőlésszög, amely fontos tényező a napelemek hatékonyságában: a napsugarak beesési szöge ugyanis mindig változik, így meg kell találni azt az arany középutat, ami hozzásegít a lehető legjobb termelés eléréséhez.

Ferde tető esetén a napelemek stabilan vannak rögzítve, így a lehetőségek limitáltak, emiatt pedig a kivitelezők 25 és 45 fok közötti pozíció beállításával igyekeznek elérni az ideális dőlésszöget.

Lapos tetővel azonban jól járhatunk, hiszen itt magának a tetőnek nincsen dőlésszöge: ezt a szerepet a tartószerkezet tölti be, amit szabadon be tudunk állítani, biztosítva ezzel az optimális működést.

További előny, hogy sok esetben súlyozással megoldható a tartószerkezet rögzítése, tehát a födém fúrására nincs szükség; a szélterelőkkel ellátott súlyok ráadásul gyors és beavatkozásmentes kivitelezést tesznek lehetővé, melynek során általában a szigetelések és a nyomvonalak sem sérülnek.

Mire kell vigyázni lapos tető esetén?

Mire kell vigyázni lapos tető esetén?

Bár láthatjuk, hogy a tartószerkezetek több szempontból is előnyösek, fontos külön figyelmet fordítani a tető rétegrendjére, mert ez alapján választható ki az azzal kompatibilis típus.

Ezen kívül akadnak olyan helyzetek, amik problémát okozhatnak a napelemek felszerelésekor, és amikkel érdemes előre tisztában lenni, ha lapos tetőre tervezzük a rendszerünket:

  • 10 méternél magasabb épület esetén számolnunk kell azzal, hogy csak daruk segítségével lehet majd kivitelezni a projektet, ami egyrészt komoly többletköltséget jelenthet, másrészt pedig sok ügyintézéssel, bonyodalommal járhat.
  • Nehézséget okozhat a szélterhelés is: a tartószerkezet miatt a szél könnyen be tud jutni a panelek alá, amiket aztán nagy erővel felfelé nyom, hosszú távon károsítva ezzel a rendszert.
  • Az inverter elhelyezése is trükkösnek bizonyulhat, hiszen ennek a fontos alkatrésznek kezelőmagasságban és hozzáférhetőnek kell lennie, amit lapos tetőnél nem mindig egyszerű megoldani.

A tapasztalt kivitelezők természetesen tisztában vannak az ilyen helyzetekkel – többek között azért is ennyire fontos a helyszíni felmérés, hogy minden olyan apróságra fény derüljön, ami később nagyobb problémák okozója is lehet.

Napelem rendszerek Önnek is

Semmi gond, ha úgy érzi, kérdései vannak a napelem rendszereket illetően.

Legyen szó akár a napelem rendszerekkel kapcsolatos kilowattokról vagy egyéb kérdésekről, partnereink szakértői készségesen állnak rendelkezésére.

Önnek nincs más dolga, mint a lenti űrlapon felvenni velünk a kapcsolatot.

Elérhetőségét továbbítjuk a megyéjéhez tartozó partnerünknek, aki rövidesen kapcsolatba lép Önnel, hogy megbeszélhessék a napelemekkel kapcsolatos kérdéseit, továbbá segítenek a telepítés lehetőségeinek tisztázásában is.

További teendők a biztonságos működésért

További teendők a biztonságos működésért

Lapos tető esetén sem feledkezhetünk meg a biztonsági intézkedésekről.

Nagyobb napelem rendszereknél – például gyárak, üzemek, nagyobb épületek esetén – szükség lesz egy statikai vizsgálat elvégzésére is.

Ezt azért sem érdemes elmulasztani, mert így elkerülhető az a kellemetlen (és esetleg veszélyes) szituáció, hogy túl későn derül ki: az adott épület állapota a kezdetektől fogva nem is volt alkalmas arra, hogy napelem rendszer működjön rajta.

Lapos tetős épületeknél szükség lehet továbbá villámvédelmi felülvizsgálatra is.

Bár maguk a napelem panelek nem feltétlenül vonzzák be a villámcsapásokat, a tartószerkezet gyakran kiemeli őket a környezetükből, emiatt pedig nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Mitől függ, hogy a lapos tetőre kerülhet-e napelem rendszer?

Nincs két egyforma épület – ez különösen igaz, ha abból a szempontból vizsgáljuk őket, hogy lehet-e rájuk fotovoltaikus rendszert telepíteni.

Az épület kora és állapota, valamint a tető szerkezete és mérete például befolyásolhatják az alkalmasságot, de olyan tényezőkre is oda kell figyelni, amik a napelem rendszer optimális működésére lehetnek hatással.

Ilyen tényező a napelemek tájolása és dőlésszöge (erről már korábban volt szó), illetve a panelekre vetülő árnyék is.

A tető típusától függetlenül figyelni kell a környező épületek, fák, kémények és egyéb objektumok által vetett árnyékra, illetve azt is számításba kell venni, hogy a későbbiekben sem jelenthet-e gondot egy növekedő fa, vagy egy kibővített épület esetleges takarása.

Lapos tető esetén ezenkívül szem előtt kell tartani az attika fal (ha rendelkezik ilyennel az épület), a kémény, szellőzők és egyéb épületgépészeti kiállások árnyékát is, ezek ugyanis mind befolyásolhatják a napelem rendszer működését.

Ha a lapos tető nem alkalmas, akkor is van megoldás!

Ha a lapos tető nem alkalmas, akkor is van megoldás!

Ha a minőségi termelés nem garantálható, akkor a tetőn való elhelyezésről érdemes lemondani, hiszen a cél az, hogy a napelemek valódi hasznot termeljenek nekünk.

Ha rendelkezünk olyan melléképülettel, aminek a mérete és szerkezete megfelelő a rendszer megtartására, akkor ez jó alternatíva lehet.

Előfordulhat azonban, hogy nincs hozzáférésünk olyan épülethez, amely alkalmas lenne a célra – ilyen esetben is van azonban megoldás, mégpedig az, hogy a talajon kivitelezzük a napelem rendszert.

Erre is léteznek speciális rögzítési technikák, így ha van elég szabad területünk árnyékoló tényezők nélkül, akkor ez az opció ugyanolyan (sőt akár még inkább) kifizetődő lesz, mintha a tetőn helyeztük volna el.

A földre szerelt napelemekhez például könnyebb hozzáférni, ezáltal a karbantartás is egyszerűbb, valamint a tető mérete sem befolyásolja azt, hogy mekkora rendszerünk lehet.

Tegye meg Ön is az első lépést még ma!

Ha Ön is napelem rendszer kivitelezésén gondolkozik, de nem biztos benne, hogy a kijelölt épület alkalmas lenne a célra, akkor sem kell feltétlenül lemondania erről a nagyszerű befektetésről.

Akár ferde tetőn, akár lapos tetőn, akár az épület közelében a talajon kerülne elhelyezésre a rendszer, ma már szinte mindenre van megoldás.

Kérjen tőlünk árajánlatot még ma, hogy a megyéhez tartozó kivitelező partnerünk felvehesse Önnel a kapcsolatot, és megbeszélhessék a további lépéseket!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Szeretne
visszahívást?
Az adatvedelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.