Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Miért fontosak a napelem tartószerkezetek?

Miért fontosak a napelem tartószerkezetek?

Amikor elképzelünk egy napelem rendszert, általában maguk a panelek jutnak az eszünkbe.

Ez érthető is, hiszen ezek képezik a szerkezet legfeltűnőbb részét, és gyűjtik be az értékes napenergiát.

Azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy másik, legalább olyan fontos alkotóelemről, ami nélkül a rendszer nem működhetne.

Ez pedig nem más, mint a tartószerkezet.

Nézzük meg közelebbről, mit is tudnak ezek az alkatrészek!

A tartószerkezet több mint támaszték

A tartószerkezet több mint támaszték

Mind tudjuk, hogy a napelemek működéséhez elengedhetetlen a napfény.

Magyarországon ezzel nincs is probléma, hiszen a földrajzi elhelyezkedés és a napsütéses órák száma alkalmassá teszi hazánkat a napenergia hasznosítására.

A napfény megléte viszont önmagában még nem elég: a napelemeket úgy kell beállítani, hogy a lehető legtöbb fény érje őket, ezáltal pedig a legoptimálisabban működjön a rendszer.

Ebben játszanak fontos szerepet a tartószerkezetek.

A napelem rendszer akkor tudja a legtöbb hasznot termelni, ha ezek megfelelően vannak beállítva.

Szakértők szerint hazánkban a legideálisabb a délkelet és délnyugat közé eső tájolás, valamint a 25-45 fokos dőlésszög.

A továbbiakban bemutatjuk, milyen típusú tartószerkezetek léteznek.

Egy biztos pont: a fix napelem tartószerkezet

A fix tartószerkezeteket leggyakrabban ferde tetőre szerelik fel.

Nagyon elterjedtek, és nem véletlenül: legfőbb előnyük, hogy tartósak és megbízhatók, ezért általában nem szorulnak javításra vagy cserére.

A hátrányuk is ebből származik, hiszen stabilan vannak rögzítve egy adott pozícióban, így a napsugarak egy év során mindig más szögben érik a napelemeket.

Ez azonban nem nagy probléma, mert ha a napelem rendszer a megfelelő dőlésszögben van felszerelve, akkor minimalizálható a termelést illető változás.

Egy hatékonyabb megoldás: a napkövető tartószerkezet

A napkövető típus már komolyabb technológiai háttérrel rendelkezik, mint a fix szerkezet.

Ez azért van, mert egy elektromos motor segítségével a panelek mindig a legerősebb fény irányába mozognak, ily módon biztosítva a maximális hatékonyságot.

Ennek a típusnak is van azonban hátránya, ez pedig éppen a bonyolult felépítésében rejlik: körülményesebb a kivitelezése, és több szükség lehet karbantartásra a stabilan rögzített verzióhoz képest.

Fontos az elhelyezkedés

Fontos az elhelyezkedés

Bármennyire hatékony is a napelem rendszerünk tartószerkezete, ha nincs megfelelően elhelyezve, akkor nem fog teljes kapacitással működni – ezáltal pedig nem tudja majd annyi idő alatt visszahozni a belefektetett pénzt, mint amire számítottunk.

Ezért is nagyon fontos, hogy képzett szakértők alaposan felmérjék a terepet, mielőtt a rendszer felhelyezésre kerül.

A helyszínválasztáskor szerencsére több lehetőség is van, így nem kell megijednünk akkor sem, ha az általunk először kigondolt elhelyezés nem optimális.

Alapvetően az alábbi kategóriák jöhetnek számításba:

  • Ferde tető: talán mindenkinek ez jut először az eszébe, amikor elképzelni, hogy napelem rendszert telepít a házára. Ez a legelterjedtebb módszer, ugyanis a ferde tetőn könnyen el lehet érni a kívánt dőlésszöget. Ha a tetőszerkezet alkalmas a tartószerkezetek felszerelésére, és árnyékoló tényezők sem akadályozzák a napfény útját, akkor ez lehet a leghatékonyabb megoldás.
  • Lapos tető: akkor sem kell aggódni, ha a házunkon nem található ferde tető, ugyanis a tartószerkezetek segítségével lapos tetős házakon is kivitelezhető a napelem rendszer. A sík felület alkalmas arra, hogy a tartószerkezet a megfelelő dőlésszögben és a legjobb tájolásban legyen, azonban itt több dologra is oda kell figyelni: nehezebb a rögzítés folyamata, valamint számolni kell azzal is, hogy a napelem jobban ki van téve a szélterhelésnek.
  • Napelemek a földön: még akkor sincs minden veszve, ha a háztető nem alkalmas napelem rendszer felszerelésére, hiszen végső esetben akár a talaj is megfelelő lehet erre a célra. Itt is oda kell azonban figyelni az alapos tervezésre és megépítésre, valamint az időjárási viszonyok okozta problémák elhárítására.

Hosszú távú megbízhatóság

Hosszú távú megbízhatóság

Amikor beruházunk egy napelem rendszerre, nem kell azon aggódnunk, hogy néhány év múlva tönkremegy, és cserélhetjük ki az egészet.

Mivel ez egy hosszú távú befektetés, ezért a rendszereket is hosszú távra tervezik.

Feltételezzük, hogy a kivitelezés költsége 10 év alatt megtérül: ez esetben, mivel egy családi házra szerelt napelem rendszer akár 50 évig gond nélkül működhet, nyugodtan gondolhatunk erre egy biztos, hosszan tartó hozamként.

Ennek megfelelően tervezik meg a rendszer alkatrészeit, köztük a kulcsszerepet játszó tartószerkezetet is.

A stabil és tartós feladatellátás érdekében fontos, hogy olyan gyártótól származzon a szerkezetünk, ahol csakis a legjobb alapanyagokkal dolgoznak.

Azon túl, hogy a tartószerkezetnek rögzíthetőnek kell lennie a kívánt felületre, elengedhetetlen a kiváló minőség.

A nem korrodálódó, saválló anyagok használata a titok ahhoz, hogy minél több évtizeden keresztül élvezhessük napelem rendszerünk előnyeit.

Az Ön otthona alkalmas lehet napelem rendszer felhelyezésére?

Az Ön otthona alkalmas lehet napelem rendszer felhelyezésére?

Az eddigiek alapján talán már látható, hogy nem lehet akárhova napelemeket szerelni.

Nézzük meg, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy helyszín alkalmas legyen erre a célra.

  • Tájolás, dőlésszög: mint arról már korábban szó volt, az optimális működéshez elengedhetetlen, hogy a lehető legideálisabb tájolásban és dőlésszögben tudjuk elhelyezni a napelem rendszert. Ezért lényeges, hogy délkelet és délnyugat közötti tájolásban legyen a tető, valamint annak dőlésszöge lehetőleg 25 és 45 fok közé essen.
  • Elegendő napfény: nagyon fontos, hogy ne legyen olyan árnyékoló tényező, ami részben vagy akár teljesen kitakarná a napelemeket. Ilyenek lehetnek például kémények, fák, vagy akár egy szomszédos épület.
  • Erős tetőszerkezet: mielőtt felhelyezzük a tartószerkezetet, biztosnak kell lennünk abban, hogy a tető el fogja bírni az egész rendszer súlyát és méretét. A kirendelt szakemberek általában ránézésre meg tudják állapítani, hogy az adott háztető alkalmas-e erre a célra.

Napelemet szeretne? Jó helyen jár!

Ha Ön is szeretne a háztartásába napelem rendszert, akkor már láthatja, mennyire fontosak a minőségi alkatrészek ahhoz, hogy az hosszú távon tökéletesen tudjon működni.

Ezért is szükséges az, hogy profi és megbízható szakemberekre bízza a feladatot, akik az Ön otthonára szabott, egyedi tervezésű rendszert a lehető legjobban tudják kivitelezni – ezáltal pedig a legnagyobb hasznot hozzák Önnek.

Töltse ki árajánlatkérő űrlapunkat még ma, hogy a megyéjéhez tartozó kivitelező partnerünk felvehesse Önnel a kapcsolatot, és kerüljön egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy az Ön háztartását is napenergia lássa el!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Szeretne
visszahívást?
Az adatvedelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.